از مهم ترین ابزار های مورد نیاز در انجام فرایندهایی مانند برشکاری، حکاکی، تراشکاری و … که نیاز به دقت فراوان دارد، دستگاه تراش سی ان سی CNC است. تراش سی ان سی به منظور کنترل خودکار عملیات مختلف به صورت عددی استفاده میشود و میتواند توسط کامپیوتر فرایندهای گوناگون را اجرا کند. به کارگیری آن موجب افزایش سرعت و دقت در کار میشود. انواع مختلفی از این دستگاه با کاربریهای متفاوت وجود دارند که در ادامه و در سی ان سی زهیری به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
دستگاه تراش سی ان سی CNC چیست؟
همانطور که گفته شد، وظایف مختلف دستگاه تراش CNC به صورت کنترل عددی کامپیوتری اجرا میشوند. در واقع این دستگاه ترکیبی از اعداد و کدها را اجرا میکند و وظیفه ایجاد ارتباط بین آنها را دارد. برای انجام این وظیفه از کامپیوترها و رباتها در این دستگاه استفاده میشود تا فرایندی مانند تراشکاری یا حکاکی انجام گیرد. کنترل عددی کامپیوتری یا Computer Numerical Control به صورت مخفف همان CNC است که همراه با پیشرفت تکنولوژی و وارد شدن در عرصه صنایع مختلف توانسته است تحول نوینی را ایجاد نماید. علاوه بر این روند خودکار شدن فرایندهای تولید و ساخت را برای کارفرما فراهم نموده است.
این دستگاه یک سیستم کنترلی است که طبق اعداد و کدهای مشخص وارد شده به دستگاه وظیفه خود را انجام میدهد. خودکار بودن این نوع سیستم موجب افزایش سرعت و دقت کار شده و همین دلیل باعث شده تا در مقایسه با سایر دستگاهها در اولویت استفاده قرار گیرد. استفاده از برنامههای از پیش طراحی شده و اطلاعات ساختاریافته و دارای هدف، در روند کارایی دستگاه تراش CNC نقش اصلی را ایفا میکنند.
مزیت استفاده از دستگاه تراش CNC
در زمانهای قدیم تمامی فرایند و وظایف در صنایع مختلف به صورت دستی و با دقت پایین انجام میگرفته است؛ اما امروزه با ورود دستگاه تراش CNC کارها بسیار آسان و با سرعت بالاتری انجام میشود. این دستگاه زیر نظر یک متخصص آگاه و باتجربه به صورت برنامهریزیشده میتواند فرایند دستور دادهشده را برای تعداد دفعات مشخص اجرا نماید.
از جمله مزیتهای کار با این دستگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ارتباط با رباتها و کامپیوتر
سرعت و دقت اجرای بالا
انجام خودکار فرایندهای اجرایی
امکان تولید قطعات پیچیده به دلیل دقت بالا
تعداد کمتر ابزارهای جانبی مورد استفاده در این نوع دستگاه
انواع دستگاه تراش CNC
دستگاه تراش CNC از دو منظر تعداد محورها و موقعیت قرارگیری اسپیندل موتور که بخشی به منظور نگهداری قطعه کار است، دستهبندی و در انواع مختلف تولید میشود.
انواع دستگاه تراش CNC از نظر تعداد محور
تراش CNC بر اساس محور، به نمونههای 2 تا 5 محوره تقسیم میشود. در نوع دو محوره دستگاه، به دلیل محدودیت حرکتی، مناسب فرایندهای صنعتی پیچیده نیست. این دستگاه قابلیت تراشکاری داخلی و خارجی، پیشانی تراشی، سوراخکاری و قلاویز زنی را دارد.
نوع سه محوره با اضافه شدن یک محور X به دستگاه تولید میشود که با هدف فرزکاری سی ان سی و بورینگ مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین میتوانید برای این کار از دستگاه تراش بورینگ CNC هم استفاده کنید.
نوع چهار محوره با اضافه شدن محور Y به دستگاه و قابلیتهایی مانند تراشکاری خارج از محور و قطعات پیچیده به کار گرفته میشود.
در نوع پنج محوره این دستگاه که به نام دستگاه تراش cnc محور C و Y هم شناخته میشود؛ یک ابزار گیر یا تارت دیگر به قسمتهای مختلف دستگاه اضافه شده تا بتوان به صورت همزمان دو قطعه را با یکدیگر ماشین کاری کرد.
انواع دستگاه تراش CNC از نظر موقعیت اسپیندل
تراش CNC عمودی
در دستگاه تراش سی ان سی CNC با محور عمودی، نحوه قرار گرفتن قطعه کار یا اسپیندل مانند یک سفالگر است که موجب حرکت چرخ سفالگری میشود. این محور در حالت قائم بر روی یک میز گرد و بزرگ که وظیفه نگهداری قطعه کار را دارد، میچرخد. این نوع چرخش موجب میشود تا بتوان به اویه و موقعیتهای سخت دست پیدا کرد. دستگاه تراش عمودی CNC به منظور کار با مواد بزرگ، سنگین و حجیم به کار برده میشود؛ کارهای بزرگی که امکان حمل با جرثقیل را دارند. قطعه کار در این دستگاه همیشه پایدار است؛ در نتیجه حرکات اسپیندل بهتر و با دقت بیشتری انجام میشوند.
تراش CNC افقی
یکی از متداولترین انواع این دستگاه، افقی است که در اکثر کارگاهها مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع از دستگاه به دو صورت بستر تخت و بستر مورب دسته بندی میشود. دستگاه تراش افقی CNC با کمک ابزار مخصوص بر روی مواد، فرم و طرح دلخواه برنامهریزیشده را پیادهسازی مینماید. این دستگاه از یک قطعه فلز خاص تشکیل شده است که به صورت استوانهای میچرخد و همراه با چرخش مواد، فرم مورد نظر را اجرا میکند. معمولا برای مواد سبکتر این نوع دستگاه به کار برده میشود. در نوع بستر مورب که با نام تراش اسپید نیز شناخته میشود، تخلیه برادهها بهراحتی و آسانی انجام میشود. این دستگاه سرعت حرکتی بالایی داشته که همین امر موجب میشود تا سرعت ماشین کاری در آن افزایش یابد.
دستگاه تراش مولتی اسپیندل cnc
این نوع از دستگاههای تراش دارای چند اسپیندل هستند که برای سوراخکاری، فرزکاری و قلاویزکاری استفاده میشوند. بیشترین کاربرد دستگاه تراش مولتی اسپیندل CNC در طراحی و ساخت قطعات ماشین سازی است. این محصول میتواند با تعداد دورهای بالا کار کند و قابلیت خنک کنندگی و روغن کاری خودکار را هم دارد.
تراش سی ان سی چگونه کار می کند
نحوه کار دستگاه تراش سی ان سی بدین صورت است که برای انجام کار با کمک ابزارهای مدرن، تراش مورد نظر طراحی میشود. یک برنامهنویس به صورت دستی وظیفه طراحی یک قسمت یا مسیر ابزار را بر عهده دارد تا دستگاه مطابق با آن کار خود را انجام دهد.
پس از طراحی برنامهنویسی شده، این کدها وارد دستگاه CNC شده و بارگذاری میشوند. در نهایت دستگاه به صورت خودکار و بر اساس طراحی وارد شده در حافظه آن، قطعات را طراحی کرده و تولید مینماید. انجام فرایند تراش در دستگاه توسط یک رابط در رایانه کنترل میشود. اپراتور مدیریت کننده فرایند میتواند نحوه عملکرد دستگاه در مرحله تولید را به صورت شبیهسازی مشاهده کند.
اجزای سازنده تراش سی ان سی
دستگاه تراش CNC به منظور اجرایی نمودن فرایند طراحی و انجام کار از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام یک وظیفه را بر عهده دارند.
پایه دستگاه تراش
پایه موجب میشود تا دستگاه در یک موقعیت ثابت نگه داشته شود. به دلیل استفاده از دستگاه تراش و کار روی قطعات مختلف وجود یک پایه قوی به منظور افزایش انعطافپذیری مورد نیاز است. علاوه بر این وجود پایه باعث میشود تا بتوان هنگام تنظیم ارتفاع کار، یک انعطافپذیری مناسبی را ایجاد نمود.
سرپوش
کله گی یا سرپوش یکی از مهمترین بخشهای دستگاه تراش CNC است که از قسمتهای کوچکتری مانند اسپیندل، مکانیزم تغییر سرعت و تعویض دنده تشکیل شده است. سرپوش یکی از محکمترین و مقاومترین بخشهای دستگاه است.
اسپیندل
اسپیندل که در قسمت سرپوش یا کله گی قرار دارد؛ وظیفه نگهداری قطعه کار را بر عهده دارد. این قسمت از طریق یک لوله به قسمت چاک یا سه نظام دستگاه متصل است. وظیفه این قطعه، چرخاندن محصول نهایی در صورت نیاز برای ایجاد فرم موردنظر روی آن است. علاوه بر این میتوان از طریق یک فرمول ساده میزان سرعت چرخش آم را نیز مشخص کرد.
جعبه دنده یا گیربکس
قسمت مهمی که وظیفه کنترل سرعت موتورها را بر عهده دارد، جعبه دنده یا گیربکس است. محل قرارگیری آن در بخش اصلی است و موجب چرخاندن چاک دستگاه میشود.
مته مرغک
این قطعه در برابر اسپیندل و به صورت محرک در دستگاه قرار گرفته و قابلیت تغییر با توجه به محصول نهایی را دارد. چنانچه قطعه از لحاظ طولی بلند باشد با هدف جلوگیری از لرزش قطعه آن را ما بین اسپیندل و مته مرغک قرار میدهند.
کالسکه
کالسکه از قسمتهای مختلفی مانند زین، تکیهگاه کامپوزیت، اسلاید تراورس و سرسره بالایی تشکیل شده است. حرکت این قطعه به صورت چپ و راستی است.
میز
این قسمت یکی از مهمترین بخشهای دستگاه تراش به حساب میآید که با کمترین حرکت در دستگاه قرار میگیرد. وظیفه پشتیبانی از پایه، دم، کالسکه و دیگر اجزای دستگاه را بر عهده دارد.
کامپوزیت
کامپوزیت یکی از ابزارهای مورد نیاز برای کار با موادی که در فرم دهی نیاز به ایجاد زاویههای تیز دارند به شمار میرود. علاوه بر این کامپوزیت از ابزار post حمایت کرده و چرخش را آسانتر میکند.
اسلاید تراورس
این قطعه با قرارگیری بر روی کالسکه به صورت رفت و برگشتی به جلو و عقب بر روی زین حرکت میکند. از جمله مزایای آن ایجاد حکاکی بر روی فلزات سخت با کمک چرخ دستی است.
ابزارگیر
به منظور بستن و محکم نمودن ابزار حکاکی از این قطعه در روی کامپوزیت استفاده میشود.
بال اسکرو
ساختار ظاهری این قطعه مشابه با یک مجموعهای پیچ و مهرهها است. در حالت کلی بال اسکرول یک وسیله مکانیکی به منظور تبدیل حرکت چرخشی به حرکت خطی است.
کاربردهای دستگاه تراش سی ان سی CNC
با پیشرفت تکنولوژی و وارد شدن فناوری به صنایع مختلف، تولید دستگاههای تراش یکی از برگهای برنده بشر به حساب میآید. این نوع دستگاه جایگزین مناسبی برای ماشینهای دستی است که در بسیاری از صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
مهمترین ویژگی این دستگاه که موجب شده طرفداران بیشماری داشته باشد دقت و سرعت بالای انجام کار است که در نهایت موجب افزایش تولید و کسب درآمد بیشتر میشود. دستگاه تراش سی ان سی CNC در صنایع گوناگون با هدف انجام کارهایی مانند تراشکاری، حکاکی، برشکاری و سوراخکاری بر روی اجسامی با جنس فلز، سنگ، چوب، شیشه، پلاستیک و … به کار گرفته میشود. علاوه بر این از این دستگاه در صنایعی مانند خودروسازی، الکترونیک، هوافضا، ساخت اسلحه، ورزش و … نیز استفاده میشود. تولید محصولات سه بعدی و زینتی با طرحهای پیچیده توسط این دستگاه قابل انجام است.
جمع بندی
دستگاه تراش سی ان سی CNC نوعی از ابزار انجام فرایندهایی مانند تراش، حکاکی، برشکاری و سوراخکاری در قطعههای صنعتی و مکانیکی و … بر اساس انتظار کارفرما است. خودکار بودن این نوع دستگاه موجب شده تا دقت کار با قطعات به مقدار زیادی افزایش یافته و همین امر باعث افزایش سرعت کار میشود. در نهایت شما با استفاده از یک آن میتوانید یک درآمدزایی کلان برای خود داشته باشید. این محصول به دلیل استفاده از طرحهای از قبل برنامهریزیشده و دقیق، یک انتخاب و جایگزین مناسب برای دستگاههای تراش دستی است تا از بروز خطا جلوگیری نماید.
سوالات متداول
مهمترین نکات هنگام خرید دستگاه تراش CNC کدماند؟
باید در هنگام خرید دستگاه تراش مرغوب به نوع کیفیت قطعات و بخشهای مختلف آن توجه شود.
دستگاه تراش CNC چه تفاوتی با دستگاههای دستی دارد؟
در دستگاه تراش CNC، فرایند کار با استفاده از یک سری کدها و اعداد برنامهریزیشده به نام جی کد و توسط برنامهنویس متخصص، با هدف کنترل مراحل ماشین کاری انجام میشود که موجب افزایش دقت و سرعت اجرا خواهد شد.
کدامیک از انواع دستگاه تراش CNC برای اجرای کار بهتر است؟
دستگاه تراش CNC از نوع بستر مورب به دلیل داشتن آزادی عمل بیشتر و سهولت در رهاسازی برادهها، عملکرد بهتری نسبت به سایر انواع دارد. سرعت بالای حرکت محورها موجب افزایش سرعت ماشینکاری و تولید نهایی میشود.
سی ان سی زهیری سازنده انواع دستگاه های سی ان سی می باشد. برای خرید دستگاه سی ان سی باشماره 09125775390 تماس بگیرید